prva strana

Subota, 4. Maj 2024.

Revija KOLUBARA - Avgust 2006 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

prošlost

kalendar

pisma

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Podnesite predsedniče ostavku

Ponovljena poruka dr Jovanu Tomiću, predsedniku Valjevske opštine

Redakcija Revije KOLUBARA

O licemerju, i još ponečem


Naš odgovor dr Jovanu Tomiću

Jedini javni odziv dr Jovana Tomića na naš predlog iz prošlog broja Revije da podnese ostavku, predstavljala je njegova izjava dopisniku „Politike” iz Valjeva, Budimiru Novoviću:

– Ja sam spreman kad se steknu razumni razlozi, dovoljan broj građana koji to traži i uz poštovanje zakonske procedure, da podnesem ostavku. Do tada ne mogu da prihvatim bilo čije licemerje ili „nagovaranje”, pa makar to bila i gospoda iz Revije „Kolubara” koja je ovo uradila kao glasnogovornik neke od političkih opcija u gradu. Pismo ne doživljavam kao dobronamerno već, naprotiv, kao ružno i neozbiljno.

Na Reviju „Kolubara” i nas koji stvaramo te novine ne može se ni na koji način, u to smo bar sasvim sigurni, odnositi doktorovo gotovo spasonosno posezanje za rečju „licemerje” kojom on opravdava svoje nepristajanje na odlazak sa dužnosti predsednika Valjevske opštine. Može biti da se on sa licemerjem suočio u svojim komunikacijama sa kakvim drugim zastupnicima gledišta na kome i mi insistiramo ali se to nas ne dotiče. Niti bilo šta o tome znamo.

Pre bi se moglo reći da je očigledan primer licemerja obećanje predsednika Tomića, dato početkom maja u razgovoru sa troje valjevskih poslanika, da će on podneti ostavku ukoliko se valjevski opštinski parlament ne sastane u roku od mesec dana. Tada nije, ili mi to ne znamo, spominjao zakonsku proceduru a ni „dovoljan broj građana koji to traži”. Od toga obećanja (u javnost najpre iznesenog u „Napredu”, pa ponovo u junskom broju naših novina) do narednog, i neuspelog, odborničkog zasedanja prošlo je oko mesec i po dana ali je predsednik Tomić zaboravio to što je kazao.

Pravi primer licemerja je, prema našem osećanju za takvu ljudsku poziciju, predsednikovo prebacivanje celokupne krivice za teške nevolje u kojima se zateklo Valjevo u vreme njegovog predsednikovanja na vladajuću koaliciju u Skupštini opštine Valjevo. A upravo je on stvorio tu i takvu koaliciju. Po svemu naopaku koaliciju, kakve više nigde u ovoj zemlji nema. Svesrdno je pre dve godine na tome radio dr Jovan Tomić, javno i tajno, danju ali i noću. Ta čudna koalicija je njegovo, pre svega njegovo čedo.

Okrivljuje dr Tomić i valjevsku političku opoziciju za mrak i mamurluk, za beznađe i mrtvilo u kome su se zatekli Valjevo i Valjevci u vreme njegovoga predsednikovanja. Unekoliko je u tome u pravu. I mi smo nezadovoljni ovdašnjom opozicijom. Prvenstveno time što nije umela, nije htela ili nije smela da smeni predsednika Tomića i njegovu koaliciju.

Dr Jovan Tomić nam pripisuje i da smo „glasnogovornik neke od političkih opcija u gradu”. Jesmo! Naša politička opcija zove se, već je trinaesta godina: Revija „Kolubara”. U tome smo sasvim dosledni, bili smo i ostali. Bilo koja i bilo čija vlast da je. U to se svako, pa i dr Tomić, može lako uveriti, samo neka pažljivo pročita bar poneki broj ovih novina koje uredno izlaze svakog 1. u mesecu. (Sada sa lepim izgledima da ih bude i češće, mnogo češće.)

Žalimo što valjevski gradonačelnik dr Jovan Tomić nije naše javno pismo doživeo kao dobronamerno, što ga se ono dojmilo „ružno i neozbiljno”. I mi bismo više voleli, ponavljamo to i ovoga puta, da nismo bili prinuđeni na ovo i ovakvo pisanje. Međutim, da smo ćutali – bili bismo licemerni.

Uredništvo Revije „Kolubara”